ILLETÉKMENTES LESZ A CSOK-KAL TÖRTÉNŐ LAKÁSVÁSÁRLÁS

2021 elejétől illetékmentesség lesz érvényben CSOK igénybevételével történő lakásvásárlások esetén. Az erről szóló törvényjavaslat benyújtásra is került az Országgyűlésnek. A kedvezmény nemcsak az új építésű lakást vásárlók számára lesz elérhető. Az illetékmentességgel a használt lakást vásárlók is élhetnek. Mutatjuk, mennyi kedvezményt jelent ez a CSOK-os lakásvásárlók számára!

Újabb bejelentésnek örvendhetünk 2021-től, hiszen még tovább bővül az otthonteremtési támogatások köre: aki 2021-ben vásárol új vagy használt lakás családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételével, annak nem keletkezik visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettsége.

Kik lehetnek jogosultak illetékmentességre?

  • Adásvételi szerződés megkötésének dátuma alapján

  • ​​​​Gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, egyedülálló szülők

  • Gyermeket vállaló házastársak

Mi lesz az illetékmentességgel, ha a vállalt gyermek nem születik meg?

  • Amennyiben a lakásvásárló kizárólag vállalt gyermek után szerez jogosultságot az illetékmentességre, ám a gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg és emiatt a támogatást vissza kell fizetni, úgy elveszik az illetékmentességre szerzett jogosultság. Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha a fiatal házaspár a támogatást a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen vagy egyéb okból kifolyólag (például: válás) azt visszafizeti.

Mely esetben nem kell utólag megfizetni az illetéket?

  • Amennyiben a támogatott személy egészségügyi ok miatt nem tudja teljesíteni a gyermekvállalást, vagyis a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsul meg a gyermekvállalás, akkor nem kell megfizetni utólag sem az illetéket.

 

Forrás: Hitelnet.hu/ Támogatások