Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. Az ingatlan.com szerint az idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat, míg az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző. Az eltolódást két tényezővel magyarázzák: A „járványhatás” miatt többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba; Az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál.

Ahhoz, hogy az új lakások és házak árai fenntartható módon megfizethetőek legyenek, a kínálat bővülésére van szükség. Ez a folyamat is elindult már az ingatlan.com szerint.

Erősen kezdte az évet az új lakások piaca, ráadásul több alapvető fordulat is körvonalazódik ezen a területen – írja közleményében az ingatlan.com. A hirdetési portál szerint április közepén több mint 7500 új építésű lakóingatlant kínáltak eladásra. Erről azt írják:

A mostani kínálat az egy évvel korábbit 55 százalékkal, a 2019-es szintet pedig 81 százalékkal múlja felül.

Az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. Az ingatlan.com szerint az idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat, míg az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző. Az eltolódást két tényezővel magyarázzák:

  • A „járványhatás” miatt többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba;
  • Az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál.

Április közepén a fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 915 ezer forint volt, szemben a 726 ezres négyzetméterárral az új iker, sor- és családi házaknál. A megyeszékhelyeken 611 ezer volt az új lakások, és 518 ezer a házak négyzetméterára.

A lakásépítési adatok is összhangban vannak ezzel az ingatlan.com szerint. 2021 első két hónapjában több mint 2200 lakóingatlan kapott építési engedélyt, ami 2017 óta a legmagasabb szint. Összesen 1710 egylakásos épület, lényegében családi ház kapott engedélyt, ami szintén rekordot jelent négyéves távlatban.

2020-ban több mint 28 ezer lakás épült. Ha a mostani trendek tartósan fennmaradnak, akkor 2023-24-ben akár 35 ezer új lakóingatlant adhatnak át Magyarországon, és az évtized közepén a 40 ezres szint is elérhető lehet. Ez az új lakások és házak megfizethetőségének is a feltétele – írják –, mert a nagyobb kínálat növeli a piaci versenyt az árakban is. Ha fenntartható módon több ingatlan épül, akkor a kivitelezők is nagyobb kapacitást tudnak kialakítani, ami pedig az építkezések költségeit is csökkentené.

Forrás: hvg.hu