Jövőre már új házak építését is támogatja a Falusi CSOK

Az ingatlanpiac évről évre változik, és fontos lépéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy támogassa az otthonteremtést. Az alábbiakban összefoglaljuk a CSOK rendelet legfontosabb változásait, melyek 2024. január 1-től lépnek érvénybe.

A nagyobb városokban és a fővárosban jövőre kivezetik a CSOK-ot, és egy új támogatási rendszert terveznek. A változások miatt azoknak, akik nagyobb településeken terveznek ingatlant vásárolni vagy építeni, még idén érdemes elindítani a támogatás igénylését.

A falusi CSOK programban 2024-től különösen a preferált kistelepüléseken és akár tanyákon is, továbbra is lehet támogatásra pályázni. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden 5 ezer fő alatti település szerepel majd a támogatható települések listáján. Néhány népszerű hely, mint Visegrád vagy Telki, nem kerül fel a listára, így ott jövőre nem lesz elérhető a CSOK. Tehát érdemes alaposan ellenőrizni az aktuális listát, ha biztosra akarunk menni.

Az újdonság az, hogy jövőre már lehetőség lesz új építésű házak építéséhez is CSOK-ot igényelni (társasházak kivételével). A Falusi CSOK programon belül vissza nem térítendő támogatás, kamattámogatott kölcsön és adó-visszatérítési támogatás is elérhető lesz.

A támogatási összegek a következőképpen alakulnak majd:

Használt lakás vásárlása és korszerűsítése esetén

1 millió forint egy gyermek után, 4 millió forint két gyermek után, és 15 millió forint három vagy több gyermek után. Ezeknek az összegeknek maximum 50%-a használható fel a vásárlásra, a többit pedig bővítésre vagy korszerűsítésre kell fordítani.

Meglévő ingatlan bővítése és korszerűsítése esetén

 600 ezer forint egy gyermek után, 500 ezer forint egy gyermek után, ha csak korszerűsítik, 2 millió forint két gyermek után, és 7,5 millió forint három vagy több gyermek után.

Új építésű házak építése, vagy vásárlása esetén

A támogatási összegek nem változnak 2024-ben: 600 ezer forint egy gyermek után, 2,6 millió forint két gyermek után, és 10 millió forint három vagy több gyermek után.

A CSOK-hitel továbbra is elérhető lesz, de csak azoknak, akik jogosultak a vissza nem térítendő támogatásra is. A maximális hitelösszegek változatlanok maradnak:

  • Két gyermek után legfeljebb 10 millió forint új és használt lakás vásárlása esetén.
  • Három gyermek után legfeljebb 15 millió forint új és használt lakás vásárlása esetén.

Az önerő előteremtése továbbra is kihívást jelenthet, és egy gyermek vállalása önmagában nem elegendő a kedvezményes hitelhez. Ezenkívül az áfa-kedvezmények csak kistelepüléseken érhetők el. Az új építésű házak vásárlásakor az áfa-visszaigénylés lehetősége továbbra is fennáll, ami segíthet az ingatlanok vásárlóinak.

A Babaváró Hitel esetén a maximális összeg 11 millió forintra emelkedik, viszont az igénylő házaspár nő tagjának maximális életkora szigorodik 2024-től (41 év helyett 30 év lesz felső korhatár), ami a támogatás igénylők körét szűkítheti. Átmeneti könnyítés 2025-ig, hogy a 30-41 év közötti nők is jogosultak a támogatásra, ha igazolják, hogy legalább 12 hetes terhesek.

Összességében a falusi CSOK program továbbra is fontos lehetőséget kínál azoknak, akik kistelepüléseken szeretnének ingatlant vásárolni, bővíteni vagy korszerűsíteni, de fontos figyelemmel kísérni a program részleteit és feltételeit.

 

Forrás: hvg.hu és bank360.hu